·         vajíčka
Vaječná bielkovina je vysoko kvalitný proteín, ktorý obsahuje všetky aminokyseliny, ktoré potrebujeme (vymeniteľné a nenahraditeľné). Je dostatočne výživný, ľahko stráviteľný a je možné ho zahrnúť do stravy aspoň každý deň.  Jedno vaječné bielko obsahuje 3,5 g bielkovín.

zelenina

·         huby
Nie sú náhodne porovnávané s mäsom, niektoré druhy húb obsahujú všetky aminokyseliny, ktoré potrebujeme. Patria medzi ne najmä biela huba, hríby , podbrezovník – nie je žiadnym prekvapením, že sú cenené tak vysoko.  Bielkoviny sú viac v čiapôčkach mladých húb.  Obsah bielkovín v 100 g bielych húb je 3,7 g, v hríbe – 3,3 g, v podbrezovníku- 2,5 g, šampiňóny – 3 g.

·         strukoviny
Ak chcete získať kompletnú sadu aminokyselín so strukovinami, musíte ich navzájom miešať (cícer + šošovica) alebo napríklad s obilninami (fazuľa + hnedá ryža). V strukovinách nie je prakticky žiadny tuk, ale veľa vlákniny a dostatok bielkovín. Sú nízkokalorické, zatiaľ čo dlhodobo uspokojujú hlad. Pred varením musia byť všetky strukoviny namočené niekoľko hodín.  Polievková šošovka obsahuje 9 g bielkovín, cícer – 8 g, fazuľa – 7 g.

brokolice

·         orechy
Mandle, makadamia orechy, kešu, slnečnicové semienka a ľan, ktoré sú pre nás známe, sú vynikajúcimi zdrojmi bielkovín. Okrem toho majú veľa podstatných polynenasýtených mastných kyselín omega-6. Orechy sú ideálne na desiatu (malá hŕstka asi 50 gramov). 30 g orechov obsahuje asi 7 g bielkovín.

·         špenát
Len málo ľudí vie, že 100 gramov špenátu (asi 2 šálky) obsahuje 4,5 gramu bielkovín. V skutočnosti sú tieto listy 50% bielkovín (ak vylúčite vodu z nej). Špenát je k dispozícii po celý rok.

květák

·         biela kapusta, brokolica, karfiol
Kapusta, karfiol, brokolica – všetky tieto produkty obsahujú rastlinné bielkoviny. Brokolica je lídrom v obsahu proteínov (100 gramov – 3 g proteínu), po ktorom nasleduje karfiol (100 g – 2 g proteínu), kapusta (v 100 g – 1,8 g proteínu). Najužitočnejšia pre tých, ktorí monitorujú hmotnosť a zdravie, je považovaná za brokolica. Obsahuje látku sulforaphane, ktorá sa zúčastňuje detoxikácie, znižuje hladinu glukózy v krvi. Aby ste ju dostali v správnom množstve, brokolica by mala byť jedená surová.